Начин на приготвяне
Маята се слага заедно със захарта в купичка с топла вода и се оставя да шупне.
Брашното се пресява, прибавя се сол и шупналата мая. Замесва се меко и еластично тесто, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса.
Омекналото масло се смесва с брашното и водата. Прибавя се малко сол на вкус.
От втасалото тесто се оформят малки топчета, които се потапят в масления крем. Топчетата се подреждат в тава едно до друго.
Отгоре се намазват с останалата маслена смес и милинките се оставят да втасат отново.
Преди да се сложат във фурната, се намазват с разбито яйце.
Сливенските милинки се пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна.
Готовите Сливенски милинки се поръсват с пудра захар.