Начин на приготвяне
Измийте яйцата, счупете ги и отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг с 6 лъжици захар, а жълтъците - с другите две до пухкава маса.
Смесете жълтъците и белтъците и добавете брашното, като внимателно бъркате. Изсипете тестото във форма и изпечете блат за торта в умерена фурна.
Смесете водата, захарта и рома и оставете да кипне. След като блатът изстине, го нарежете на три пласта и ги залейте с готовия сироп.
Разбийте сметаната със захар и ванилия.
Редувайте в голяма тортена чиния първия пласт, сметана и смлените орехи, втория пласт, сметана и сладко от смокини, последния пласт и сметана.
С останалата сметана намажете тортата от всички страни.
Настържете на едро ренде шоколада върху тортата и украсете със смокини от сладкото и малко сметана. Оставете готовата шоколадова торта в хладилник, докато я поднесете.