Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с грис

Баклава с грис

Fat BertaFat Berta
Джедай
355700502k
Баклава с грис1 / 2
17/10/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кори за баница - 700 г
  • грис - 70 г
  • масло - 180 г
  • орехи - 2 шепи, счукани
  • за сиропа
  • кафява захар - 500 г
  • вода - 320 мл
  • лимонов сок - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разпънете корите и започнете да ги редите в намаслена тавичка. Поръсвайте всяка кора с разтопена мазнина, а през две кори слагайте от гриса. През четири кори поръсвайте с ореховите ядки.

Щом употребите всички листа, нарежете баклавата на ромбове и я полейте с маслото, което ви е останало. Сложете сладкиша да се пече в загрята фурна на 180 градуса. След около 20 минути ще бъде готов. Докато го чакате да се изпече, пригответе сиропа, с който ще го полеете.

За целта загрейте водата и я смесете със захарта и лимоновия сок. Разбъркайте, изчакайте захарта, да се стопи и отдръпнете от огъня.

Щом сиропът изстине, можете да покриете с него готовата баклава. Сиропираният сладкиш се прибира в хладилник за една нощ и чак след това се сервира.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: