Начин на приготвяне
Разтворете маята в половината прясно мляко с 1 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното. Оставете на страна за 15-120 минути. Пресейте брашното в купа и добавете маята. Прибавете останалото прясно мляко, захар, солта, кардамона и замесете гладко тесто, като месите търпеливо и продължително.
Щом тестото се оформи, започнете да добавяте постепенно кубчета масло и продължете месенето още 15 минути. Ако все пак тестото стане много лепкаво, добавете още малко брашно, но не прекалявайте с него. Дори и тестото да лепне леко, не е фатално. Оставете тестото да втаса за около 1.5 часа или докато удвои обема си. Разновидност на норвежките питки е добавката на стафиди.
Оформете от тестото около 20-24 овални топки. Подредете ги в тави с хартия за печене и оставете да втасат за още час. Намажете ги с разбитото яйце и сложете да се изпекат на 180-200 градуса за 15-20 минути или докато добият приятен златист цвят.