Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Норвежки питки Bolle

Норвежки питки Bolle

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Норвежки питки Bolle1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
285 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
305 мин.
Порции
20-24 бр.

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг бяло
  • прясно мляко - 1/2 л пълномаслено
  • захар - 150 г
  • сол - 15 г
  • кардамон - 15 г прясно смлян
  • яйца - 1 голяма, за намазване
  • мая - 50 г прясна
  • масло - 150 г краве, на кубчета
  • стафиди - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в половината прясно мляко с 1 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното. Оставете на страна за 15-120 минути. Пресейте брашното в купа и добавете маята. Прибавете останалото прясно мляко, захар, солта, кардамона и замесете гладко тесто, като месите търпеливо и продължително.

Щом тестото се оформи, започнете да добавяте постепенно кубчета масло и продължете месенето още 15 минути. Ако все пак тестото стане много лепкаво, добавете още малко брашно, но не прекалявайте с него. Дори и тестото да лепне леко, не е фатално. Оставете тестото да втаса за около 1.5 часа или докато удвои обема си. Разновидност на норвежките питки е добавката на стафиди.

Оформете от тестото около 20-24 овални топки. Подредете ги в тави с хартия за печене и оставете да втасат за още час. Намажете ги с разбитото яйце и сложете да се изпекат на 180-200 градуса за 15-20 минути или докато добият приятен златист цвят.

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: