Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Фурнаджийски питки

Фурнаджийски питки

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Фурнаджийски питки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2 бр.
"Лесни питки, които могат да ви правят компания за всяко ястие"

Необходими продукти

  • за закваската
  • мая - 30 г
  • вода - 50 мл топла
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 к.л.
  • брашно - 70 - 80 г
  • за омесване
  • вода - 350 мл топла
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - около 800 - 900 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте съставките за закваската и оставете на топло за около час - до утрояване на обема.След това разбъркайте с останалата топла вода и оцета. Пресейте брашното и сипете сместа в кладенче по средата. Омесете до получаване на топка.

Сложете тестото в купа да втаса на топло за 20-30 минути. Разделете тестото на 2 равни части и от всяка оформете елипсовидна питка с дебелина около

1.5 см. Ако имате специална дъска за печене, поръсете я с брашно и използвайте нея.

В противен случай става и незалепваща тава, отново поръсена с брашно. Оставете питките отново да втасат и с пръст направете дупки по повърхността на всяка. По желание може да добавите малко масло, кашкавал и сирене.

Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20 минути. Готовите питки запарете в кърпа за 10 минути. За да омекне коричката им може да поръсите леко с водичка.

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: