Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода с щипка захар. След като се активизира, намазнете форма за печене с отлепящи се страни и загрейте фурната на високи градуси.
В купа смесете брашното и маслото, а отделно разбийте жълтъците със сметаната и към тях добавете маята. Долейте течната към сухата смес и добре разбъркайте до хомогенност. Полученото тесто разделете на 3 части, но без да режете с нож.
Първата част разстелете във формата. Смесете орехите, захарта, канелата и поръсете върху блата с тази смес. Разточете втория блат и го сложете отгоре. Намажете обилно със сладко от кайсии и сложете третата разточена кора.
Сложете да се пече за около 55 минути или докато се добие хубав кафяв цвят. Разбийте белтъците на сняг и към тях добавете заквасената сметана. Добавяйте захарта при непрекъснато разбиване и бийте, докато се разтвори напълно.
Изпечената торта се охлажда леко и се намазва внимателно с белтъчната смес. Поръсете с останалата част орехи и върнете във фурната да се запече до златисто. Готовата сръбска торта с кайсии оставете да изстине и махнете стените на формата. Отстрани намажете със сметана или сладко и полепете натрошени орехи.