Начин на приготвяне
Варете в леко солена вода (6 - 8 мин) зелето и нарязаните на кубчета моркови, докато поомекнат.
В тенджерка поставете млякото, сметаната, брашното и маслото и оставете да заври, като разбърквате, за да не загори. Добавете босилека.
Отцедете зелките и морковите, сложете до в тавичка и залейте със соса от тенджерата.
Поръсете с настърган кашкавал и запечете в загрята фурна, докато хване коричка (2 - 3 мин).
По желание можете да замените брюкселското зеле с броколи, карфиол или кашкавала с пармезан.
За да бъде още по вкусно отгоре можете да поръсите с орехи, а почитателите на пикантната храна, могат да сложат люти чушлета.
Коментари
Но и това с просто: "В тенджерка поставете млякото, сметаната, брашното и маслото и оставете да заври" не ми се връзва... Може би първо слагате маслото и на тих огън запържвате леко брашното колкото да се разтвори, после млякото и накрая сметаната? И освен босилекът, върви май и малко чер пипер (който употребява сол също). Някой пробвал ли е този сос?
Утре ще го пробвам защото имам прясно брюкселско зеле, но ще заменя грахът с царевица или червен дребен фасул и ще споделя.