Селски козунак

Шоколадка
Шоколадка
Новак
13/03/2012
"Тази година задължително добавете в козунака си орехи, стафиди, мармалад или канела, а защо не всичко на куп "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции1 бр.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо16 119
  • Преглеждания за месеца274
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете топличкото мляко, маята, 1 разбито яйце, 1 с.л. захар и брашно в голям съд, докато се получи каша по-гъста от боза. Похлупете купата и оставете на топло да втаса и да увеличи хубаво обема си.

Разбийте останалите яйца със захарта и разтопеното масло, като заделите малка част от него, с която ще си намазнявате ръцете. Пресейте брашното.

Разбъркайте втасалата смес с маята с яйчната, добавете лимоновия сок и брашното. Започнете да месите, като си намазнявате ръцете в заделеното масло. Месете продължително, докато се получи меко тесто с леки мехури. Оставете го на топло да втасва.

След това разделете тестото на 3 части. Всяка разточете тънко, като ги слагате една върху друга и ръсите между тях с канела, ядки, стафиди и малко мармалад. Завийте на руло и леко го усуквате. Сложете го в намазнена тава на охлюв и пак оставете да втаса на топло, докато увеличи обема си повече от 2 пъти.

Отгоре намажете с разбит жълтък и поръсете с кристална захар. Сложете да се пече в загрята фурна на около 160 градуса. Щом стане готов селският козунак се отлепя по краищата от тавата.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар