Начин на приготвяне
Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар за блата. При непрекъснато биене прибавете 4 жълтъка, прясното мляко, в което сте разтворили содата, пресятото с бакпулвера брашно, ванилията и накрая объркайте сместа с разбитите на сняг белтъци. Половината от сместа оцветете с какаото и канелата.
В предварително намазнена и набрашнена тава сипете светлата смес, а отгоре сипете на ленти какаовата.
Сложете да се изпече в умерено загряна фурна. След като се охлади, разрежете блата на 2 части, напръскайте ги със захарен сироп и оставете да се напоят.
За крема разбийте маслото с пудрата захар и добавете 1 по 1 жълтъците при непрекъснато биене. Сварете отделно млечен крем от млякото, брашното и захарта. Щом се охлади, го добавете при непрекъснато разбиване към масления крем.
Ароматизирайте крема с рома. Слепете торта с така приготвения крем и намажете цялата отгоре и страни. Полейте тортата Ивета с бяла или кафява шоколадова глазура или направете смес от двата цвята глазура. Може и да поръсите с ванилена захар или да поръсите с натрошени ядки.