Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Шаран с маслини за Никулден

Шаран с маслини за Никулден

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Шаран с маслини за Никулден2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Никулден чука на вратата, не се мотайте, а пригответе този великолепен шаран с маслини - за здравето на именниците и почит към светеца"

Необходими продукти

  • шаран - 1 бр., около 1.5 кг
  • маслини - 1 шепа, обезкостени, черни
  • лук - 2 глави
  • домати - 500 г, от консерва, белени
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 150 мл
  • олио - 1 к.ч.
  • магданоз - 1 връзка
  • босилек - 1 ч.л., сух
  • мащерка - 1 щипка
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме рибата, подсушаваме я и я подправяме на вкус със сол, черен пипер, мащерка и босилек.

В сгорещено олио запържваме наситнения лук, пресования чесън и доматите, готвим за кратко и добавяме виното.

Поставяме овкусената риба в тава и заливаме с получения и леко сгъстен сос.

Поръсваме в накълцаните маслини.

Печем в предварително загрята на 180 градуса за 30 минути.

Сервираме поръсена с наситнения магданоз и гарнитура по избор.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: