Пелте от дюли

Fat BertaFat Berta
Джедай
329
343
50
858
26/01/2012
"Узреят ли дюлите, всяка заминава на пелте, а вие все си мечтаете за по-голям килер "
Приготвяне50 мин.
Готвене180 мин.
Общо230 мин.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо47 424
  • Преглеждания за месеца5507
  • Преглеждания за седмицата229
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • дюли - 5 кг, с корите и сърцевината
  • захар - около 1, 5 - 2 кг
  • лимонтозу - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пелтето от дюли може да се направи както от изрезки от плода, така и с цели плодове. Измийте дюлите, обелете ги и ги нарежете на парченца, а корите и семките накиснете в около 4-5 л студена вода. Над плода трябва да има поне 3-4 см вода.

Сложете сместа с плодовете или с плодовете и изрезките да кипне и да поври на тих огън до омекване на корите и плодовете.

Прецедете през тензух без да мачкате плодовете. и оставете прецедената течност да се охлади добре. След това към нея прибавете захарта - на 1 л течност се слага около 600 г захар.

Сложете отново да кипне и намалете котлона, за да ври спокойно. Обирайте отделилата се по краищата пяна. Сместа трябва да се редуцира до половина и да добие наситено меден цвят.

Вари се докато капка върху чинийка не се разтича на посоки, а се задържа на едно място, като все пак запазва течната си консистенция. Към края се разбърква с лимонтозуто и след 4-5 минути се сваля от котлона.

Пелтето от дюли се разсипва в сухи затоплени бурканчета. Затварят се веднага и се обръщат с капачките надолу. Всички бурканчета се завиват с одеяло, за да изстиват бавно.

Дълбока ретро емайлирана тенджера 9 литра-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока ретро емайлирана тенджера 9 литра
35.00 лв.
26.95 лв.
Виж ››

Голямата емайлирана тенджера е с цели 9 л вместимост, които може да запълните със зимнина, домашно сладко или по-голямо количество храна. Покритието предпазва тенджерата от евентуални щети, нанесени от отделните храни.

Рейтинг

5 5
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар