Содена питка за Антоновден

17/01/2012
Дебелата Берта
отДебелата БертаДжедай126145
"Почетете традиция за празника с тази вкусна содена питка "
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене50 мин.
  • Общо80 мин.
  • Порции1 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо64 354
  • Преглеждания за месеца326
  • Преглеждания за седмицата111
  • Коментари9 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете содата в киселото мляко, докато шупне. Към нея добавете солта, захарта и олиото и омесете всичко с брашното - колкото поеме за получаване на меко тесто.

От него оформете питка, сложете я в леко подмазнена и намазнена тава и сложете да се пече на 180 градуса. Готовата питка увийте в кърпа.

Питките за Антоновден се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Традицията изисква да намажете содената питка с петмез или мед.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 9
4 9
3 8
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Нелина
Нелина
26.12.2014 18:40
Питката е невероятна,много вкусна и си струва за продуктите
1
0
Диана
Диана
25.12.2014 18:04
Рецептата е много сполучлива,благодаря!
0
0
Сиска
Сиска
16.11.2014 20:13
Питката е номер 1 Благодаря за рецептата С тази рецепта фамилията мен ме карат да правя содена питка и без да оставям содата става страхотна но днес не ми стигна бялото брашно и добавих 1 шепичка царевично а резултата е неповторим Бях чувала че като се смесят 2 вида брашно става по вкусно но днес чак ми се отвори възможност Опитайте уникално
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв