Компот от дюли

Роси ТрифоноваРоси ТрифоноваДарт Вейдър90610322
27/11/2011
"Да приготвяш компот от дюли е като да затваряш по малко здраве в буркани за зимата!"
Готвене25 мин.
Общо25 мин.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо66 979
  • Преглеждания за месеца8181
  • Преглеждания за седмицата3462
  • Коментари4 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • дюли
  • захар - по 4 - 5 с.л. на буркан
  • индрише - клонки, по желание
  • карамфил - няколко зрънца, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете зрели и сочни дюли. Обелете ги, нарежете на парчета с дебелина не повече от 2 см и почистете от семките и сърцевината. Почистените дюли пускайте в леко подкиселена вода, за да не потъмнеят.

Дюлите бланширайте за 3-4 минути в горещ захарен сироп. Пригответе го с толкова захар, колкото буркани имате - по 5 с.л. на буркан. Бланшираните дюли наредете плътно в бурканите, а по желание добавете стръкче индрише и по 2 зрънца карамфил.

Залейте бурканите с горещия захарен сироп до основата на ръба, затворете и стерилизирайте за 20-25 минути. Извадете готовите компоти и ги обърнете с капачките надолу.

Рейтинг

5 5
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Petia
Petia
06.11.2017 10:46
Аз не бланширам дюлите, а ги слагам директно в бурканите, не слагам индрише, защото си губи аромата. Варя ги повече над 1 час. Колкото повече се варят, толкова плода омеква, а компота става розова-червеникав.
1
0
Баба Тонка
Баба Тонка
26.11.2013 10:29
До асд: Като не знаеш такива основни кулинарни термини като бланширане и стерилизиране, какво, за бога, правиш в кухнята? Няма значение с какво ще подкиселите водата, дюлите се потапят в нея, за да не потъмнеият, в идеалния вариант е добре да я подкиселите с лимонов сок. Бланширането означава, да потопите дюлите за няколко минутки във врял захарен сироп, т.е. да не ги варите докрай. Стерилизиране - готовите буркани с компоти се варят във вряла вода, изваждат се и се обръщат!
9
3
asd
asd
22.11.2013 13:51
трябва да сложите легенда за трудните думи в случая нито знам какво е "бланширане" ,ното как да ги стерилизирам,нито с какво да подкиселя водата и в какви съотношения ? С оцет ли с ,с изцеден лимон ли,с лимонов сок от тубичките ли??? Написано е така сякаш трябва да знаеш как се прави,за да разбереш какво са имали предпид писачите.....
4
7