Сладка питка

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k
3k
50
10k
Сладка питка
17/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне35 мин.
Готвене45 мин.
Общо80 мин.
Порции1 бр.
"Залък по залък цялата сладка питка излапахме и трошичка не остана!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • мая - 1 пакетче
  • кисело мляко - 5 с.л. пълни
  • яйца - 3 броя (1 жълтък от тях за намазване) -
  • сол - 1 ч.л. пълна
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • олио - 4 с.л.
  • мазнина - 1 с.л. масло (свинска мас)
  • брашно - около 750 - 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята в половината леко топло прясно млякото заедно с малко от захарта. Пресейте брашното в голяма тава, направете кладенче и сипете маята, яйцата.

Постепенно замесете тестото като добавите всички останали продукти. В останалата половина прясно мляко разтворете другата захар. Размесете добре тестото, покрийте и оставете на топло да втаса.

След това го сложете върху намаслена повърхност. Не го месете, а скъсайте с ръце еднакви топки, от които трябва да оформите ленти, а лентите да направите на розички (охлювчета). Подредете розичките в намаслена тава и оставете отново да втаса.

Намажете с разбития жълтък с малко прясно мляко и сложете да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна. По желание поръсете с малко сусам или маково семе. Първите 10 минути се пече само на долен реотан, след което се пуска и горният.

Рейтинг

5 7
4 6
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка: