Шведска ябълкова торта

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Шведска ябълкова торта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12 парчета
"Човек и добре да живее - се жени, но не може да се каже, че сте живяли, ако не сте опитали тази торта"

Необходими продукти

  • брашно - 250 г
  • ром - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 250 г
  • масло - 250 г
  • Пълнеж
  • ябълки - 500 г, сладки
  • лимонова кора - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • белтъци - 5 бр.
  • малини - 150 г, замразени
  • ванилии - 1 бр.
  • захар - 50 г
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме маслото със захарта на пяна, добавяме едно по едно яйцата като продължаваме да разбъркваме. Постепенно добавяме брашното, солта и рома. Разделяме сместа на две.

Изпичаме всяка част в намазана с масло и поръсена с брашно тава в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.

Пълнеж:

В отделен съд върху котлон разтапяме маслото и към него прибавяме захарта, ванилията и обелените и нарязани на ивици ябълки. Задушаваме всичко за около 10 минути.

Махаме от котлона и оставяме сместа да изстине. Изсипваме я върху единия блат.

Нареждаме отгоре малините и слагаме другия блат.

Покриваме тортата с разбити на сняг белтъци и захар и настъргана лимонова кора.

Запичаме на силен горен реотан, докато белтъците хванат загар.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: