Ангелски кекс

EfrosiaEfrosia
Джедай
9735k1122k
Ангелски кекс
23/09/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8-10 парчета
"Наричат го ангелски, защото има вкус на кекс, приготвен в Рая"

Необходими Продукти

  • захар - 2 ч.ч. пудра
  • брашно - 1 и 1/3 ч.ч. пресято
  • яйца - 1 и 1/2 ч.ч. белтъци на стайна температура (от около 10 - 12 яйца)
  • сол - 3/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1 и 1/2 ч.л.
  • ванилия - 3/4 ч.л. екстракт
  • лимони - 1 и 1/2 ч.л. настъргана кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Пресейте заедно 1/2 ч.ч. от пудрата захар и брашното и оставете на страна. В голяма купа разбийте на сняг белтъците, солта и бакпулвера. Превключете на по-ниска степен на миксера и постепенно добавете останалата 1 и 1/2 ч.ч. пудра захар.

Бийте, докато жълтъците станат хомогенни и гланцирани. Прибавете ванилията и лимоновата кора. Пресейте още веднъж 1/4 от брашното към белтъците и разбъркайте, докато се смеси, но вече с шпатула.

Прибавете останалите 3/4 от брашняната смес на 3 пъти и бъркайте до пълното й поемане. Изсипете сместа в тава или форма за печене с отделящо се дъно с диаметър 25 см, предварително намазнена. Сложете Ангелския кекс да се пече за 35-40 минути.

Щом е готов при лек допир с пръст трябва отново да се надига. Готовият сладкиш се обръща още топъл и щом се охлади се отделя от формата. Поднася се поръсен с пудра захар или глазура по желание.

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка: