Начин на приготвяне
Отделяме листата на зелето и ги бланшираме във вряща посолена вода до омекване. Оставяме мидите във вода за 15 минути.
Сгорещяваме олиото с ½ ч.ч. зехтин, прибавяме нарязания на ситно лук и запържваме, добавяме кедровите ядки и мидите.
Оставяме да дръпне водата и прибавяме измития ориз, запържваме за 10 минути.
Към ястието прибавяме 2 чаши гореща вода и стафидите. Задушаваме докато ориза попие водата като бъркаме от време на време.
Сваляме от огъня и овкусяваме сместа с бахара, солта, канелата и черния пипер, разбъркваме добре и оставяме да изстине.
От тази смес слагаме върху зелевите листа и завиваме сармите стегнато и на дълго. Нареждаме ги в тенджера и ги заливаме с 1 чаша гореща вода. Варим около 25 минути и махаме съда от котлона. Заливаме сармите с останалия зехтин.