ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнена Питка»Печена картофена пита

Печена картофена пита

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3126k
Печена картофена пита
23/05/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6-7
"Тайната на вкусната картофена пита е в подправките, които подбрахме с много любов"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • сол
  • черен пипер
  • масло - 2 с.л.
  • индийско орехче - на вкус
  • сирене - 2 с.л.
  • шунка - 150 г
  • кашкавал - 100 г
  • яйца - 4 броя твърдо сварени
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • мазнина - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • вода - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете в подслена вода картофите, обелете ги и ги намачкайте. Разбъркайте пюрето със сол, черен пипер, маслото, малко настъргано индийско орехче и натрошеното сирене. Отделно нарежете на ситно шунката, кашкавала и твърдо сварените яйца. Разбъркайте добре.

От брашното, 2 с.л. мазнина, щипка сол и 1 к.ч. вода замесете тесто и го разделете на две. Разточете на 2 кори според големината на тавичката, в която ще опечете картофената пита. Едната кора направете малко по-голяма.

Сложете в намазнената тавичка по-голямата кора и също я поръсете с мазнина. Краищата й трябва да излизат от периферията на тавата. Разстелете половината от картофеното пюре и го поръсете със сместа от шунка, кашкавал и яйца.

Покрийте сместа с останалото пюре, сложете малката кора и прегърнете върху нея краищата на по-голямата двойна кора. Сложете питата да се пече за около 40 минути в предварително загряна силна фурна.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: