Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Запеканки»Запеканка с карфиол и кайма

Запеканка с карфиол и кайма

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Запеканка с карфиол и кайма2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Вкусна запеканка, която се приготвя за минути и ще обере овациите на гостите!"

Необходими продукти

  • карфиол - 1 глава
  • тиквички - 2 бр.
  • гъби - 4 бр.
  • чесън - 5 скилидки
  • кайма - 200 г
  • масло - 60 г
  • галета - 1 с.л.
  • кашкавал - 80 г
  • магданоз - 3 - 4 стръка
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бланшираме във вряща подсолена вода карфиола, накъсан на розички.

Загряваме 1 с.л. масло и в нея запържваме каймата, гъбите, предварително нарязани на тънко и чесън, нарязан на филии. Овкусяваме със сол и черен пипер.

След като водата се изпари, добавяме тиквичките, нарязани на кубчета, и продължаваме да пържим до омекването им. Отстраняваме от огъня и добавяме кашкавала, нарязан на кубчета и галетата.

Останалото масло оставяме на стайна температура и с него мажем дъното и стените на широк съд, нареждаме отгоре ¾ от карфиола с розичките надолу. В средата изсипваме половината от кашкавала и отгоре слагаме сместа с каймата. Слагаме остатъка от кашкавала и покриваме с останалите розички.

Запичаме ястието в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Изваждаме от фурната и оставяме за 15 минути. Поръсваме с ситно нарязан магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: