Локумки с бяло вино

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20-25 бр.
"Време ли е за следобедно кафе и локумки?"

Необходими продукти

  • мазнина - 1 ч.ч. свинска мас, може и краве масло или маргарин
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 - 3 ч.л.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • локум - 200 г
  • захар - 100 г пудра за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинската мас се загрява за 1 минута в микровълнова печка и към нея се добавят солта и захарта. Разбърква се до разтваряне на съставките в горещата мас, след което се излива в средата на купата с пресято брашно.

Налива се бялото вино, което трябва да е със стайна температура. Замесва се меко тесто, което се събира на топка. Топката се разделя на две или три по-малки топки и от всяка се разточва кора с дебелина половин сантиметър или малко по-тънко.

Локумът се нарязва на малки хапки. От тестените кори се режат квадрати с големина 7-5 см. Може от едната кора да се изрежат с чаша кръгове. В средата на всеки квадрат и кръг се слага по парченце локум.

Квадратите се навиват на пурички, а кръговете се загъват на две като в края се прещипват. Локумките се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, до порозовяване. Още топли се овалват в пудра захар, омесена с ванилия. Най-добре е да се консумират на следващия ден.

Рейтинг

4.4
511
45
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много хубави станаха благодаря
19.12.2022 22:51
Filareta Betova
Filareta Betova
аз ги направих с червено (защото нямах бяло-а и друг път съм ги правила така) а пълнежът ми беше от домашен конфитюр от сливи.Получават се много добри.също така не ги овалвам в пудра захар....внучетата ръсят наред и става"мазало" .
25.02.2017 17:45
3
Краси
Краси
Моята рецепта за тестото е 1 кг брашно, половин кг свинска мас (не се разтопява, както е твърда се меси), 250 милилитра жълт швепс (от соц-а е, слагам или жълта лимонада или фанта портокал) и 2 кутийки розов локум и нарязани на дребно орехи за плънката плюс пудра захар за овалване. Перфектна рецепта. В тестото не се поставя никаква захар.Слагам една щипчица сол само за вкус. Локумът в плънката и овалването в пудра захар са достатъчни за подслаждането. Стават много бройки, нежни, розови и пръхкави.
23.07.2013 14:26
13
Ели
Ели
Сгреших, като сложих 2/3 ч.ч. захар. Явно неслучайно сладките са почти без захар. Губи се вкуса на тестото, прекалено сладки станаха...
24.02.2013 14:05
4
2
галя
галя
аз слагам 1ч. ч. захар да са по сладки и стават страхотни!!!
12.04.2012 17:21
1
1