Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Сладко ризото с ягоди и шоколад

Сладко ризото с ягоди и шоколад

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Сладко ризото с ягоди и шоколад2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • ориз - 400 г арборио
  • мента - 4 стръка
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • ягоди - 200 г
  • захар - 50 г
  • масло - 50 г
  • шоколад - 50 г
  • лешници - 50 г
  • ябълки - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълката се реже на тънки резенчета и се слага в тенджера. Залива се с чаша и половина вода, добавя се захарта и сместа се кипва. Сваля се от котлона, похлупва се с капак и се оставя за 10 минути.

Ментата се нарязва на едро. Ягодите се режат на четвъртинки. Маслото се разтопява в тенджера, добавя се ментата и се пържи 2 минути. Добавя се измитият ориз и се разбърква.

Добавя се виното и се готви на минимален огън до пълното изпаряване на течността. Добавя се половин чаена чаша от отварата с ябълките. Готви се до пълното изпаряване на течността. Така на още два-три пъти се добавя цялата отвара с ябълки.

Добавят се две трети от нарязаните ягоди. Тенджерата се сваля от огъня и оризът се разбърква. Похлупва се с капак и се оставя за 10 минути.

Шоколадът се настъргва на едро, лешниците се счукват на едро. Ризотото се разпределя в чинии, като се разпределят останалите ягоди и се поръсват с шоколад и лешници.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: