Начин на приготвяне
Вишните се почистват от костилките, лимоните се изстискват, кората се нарязва на ситни кубчета. В тенджера се слагат вишните, отгоре се поливат с лимоновия сок и се оставят.
Филираните бадеми се смесват с парченцата лимонова кора, заливат с вода така, че да ги покрива на един пръст и се варят на среден огън около 40 минути до пълното омекване на кората.
Към вишните се добавя ябълковият сок и лешниците. Сместа се кипва, похлупва се с капак и се вари на бавен огън 30 минути. Отварата от бадемите и лимоновата кора и се прецежда през ситно сито и тази течност се излива в тенджерата с вишните.
Разбърква се и се вари 5 минути. Добавя се захарта и се разбърква, докато напълно се разтвори. Вари се още 15 минути на бавен огън. Добавя се конякът и се вари още 5 минути, като се маха пяната. Сладкото се разпределя в сухи чисти буркани, които веднага се затварят.