Берлинери

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Берлинери1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
"Не може да отречете, че Берлинерите на Ефросия изглеждат пленително, а на вкус са .... малка фантазия"

Необходими продукти

  • брашно - 750 г
  • мая - 1 и 1/2 пакетче суха, за 750 г брашно
  • прясно мляко - 350 г
  • захар - 80 г
  • масло - 125 г
  • конфитюр - около 400 г или сладко по желание - за пълнежа
  • захар - кристална и пудра, за поръсване
  • олио - около 200 мл за пържене
  • орехи - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Топлото мляко, захарта и разтопеното масло се смесват в купа и се разбиват с тел, за да се разтопи захарта. Прибавя се брашното постепенно, смесено с маята, като в началото се бие с тел, а после се доизмесва с ръце.

Полученото твърдо тесто се оставя да втаса около 45 минути, докато увеличи обема си. Тестото се разточва на дебелина около 1.5 см. и с помощта на чаша се изрязват кръгчета.

Наредете кръгчетата на чисти кърпи и ги покрийте, за да втасат отново около 20 минути до леко издуване. Загрейте олио за пържене на не много силен котлон. Олиото трябва да е с дълбочина 0.5 см. Поничките се изпържват от двете страни до кафяво.

Ако сте ги изпържили правилно, поничките остават с характерен светъл пръстен по средата. Оставете Берлинските понички се да се охладят, а през това време пасирайте конфитюра и го сложете в шприц или пош с дълъг остър накрайник. Всяка поничка се пробива отстрани и се пълни с конфитюр.

Накрая Берлинерите се поръсват с пудра или кристална захар и натрошени орехи. Изстиналите понички може да се украсят и със захарна глазура. Ако не искате да пълните поничките, още горещи се захаросват и се консумират веднага.

Рейтинг

4.9
511
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария
Мария
За колко броя е рецептата,че не видях
17.02.2014 20:27
Чичо Христо
Чичо Христо
Джеси, за донати може да погледнеш на Румянтика в кухнята!
А Лина може да пусне някоя снимчица с това което е сътворила, за вкусно съм сигурен, че се е получило, но е хубаво и да видим!
Поздрави и успехи!
12.04.2013 12:06
1
джеси
джеси
А дали са като донатите ? Търся рецепта за това. Изглеждат много вкусни.
12.06.2011 13:19
Lina
Lina
Страхотни са поничките, по оригинална рецепта от това сигурно няма. Аз обаче добавих и 2 белтъка + 1 жълтък в тестото, а другия белтък го оставих за захарна глазура с пудра захар и ванилийка. Направих ги и с дупки и пълнени, поръсих ги и с настърган шоколад в/у захарната глазура, а пълнените ги овалях в пудра захар, станаха като в магазина. Благодаря искрено за сполучливата рецепта.
08.10.2010 16:16