Начин на приготвяне
Маята се активира в леко затоплената газирана вода заедно със супена лъжица захар и две брашно. Оставя се на топло, докато шупне.
В купа се разбиват две яйца, белтъкът от третото, киселото мляко и оцета. Прибавя се пресятото брашно, ванилията и активираната мая.
Замесва се много меко тесто, като по време на месенето на няколко пъти се добавя олиото и цитрусовите изрезки.
Купата с козуначеното тесто се покрива със свежо фолио и се оставя на топло, докато бухне.
След това се оформя по желаният начин, поставя се във форма, покрита с хартия за печене, и се оставя да бухне отново.
Намазва се с останалият жълтък и поръсваме със захар.
Козунакът се пече в предварително загрята на 170 °C фурна за 45 минути.
Пухкав козунак с газирана вода е сладък великденски разкош.
Вижте още как да замесите козунак в хлебопекарна, както и разгледайте тези предложения за постен козунак.