Начин на приготвяне
Измийте ягодите и ги нарежете на парченца. Покрийте със захарта и оставете за 2 часа в хладилника.
Прехвърлете в тенджерка, добавете прясно изцедения лимонов сок и варете на умерен огън (около 90 °C) за 40 минути до 1 час.
Оставете сладкото от ягодки леко да изстине и пробвайте гъстотата му по следния начин: Сложете малка чинийка във фризера за 15 минути, след това капнете в нея малко сладко и наклонете на една страна, за да видите дали е стегнато или течно.
При нужда и ваша преценка сложете да се вари още до желаната гъстота.
Пригответе си 4 бурканчета от около 300 мл вместимост. Измийте ги добре и сложете във фурната на 100 °C заедно с капачките. Така ще се стерилизират.
Напълнете бурканчетата със горещото сладко, веднага затворете добре с винтовите капачки и обърнете за 10-15 минути или докато сладкото изстине.
Приберете сладко от ягоди на парченца на сухо, тъмно и хладно място.
Вижте още как да направите ягоди с шоколад, както и кои са витамините в ягодите.