Начин на приготвяне
Измийте хубаво лещата, накиснете в студена вода за около 30 минути. След това я изцедете от водата.
В подходяща дълбока тенджера загрейте олиото и маслото на умерена температура, добавете нарязаните на ситно кромид лук, праз лук и чесън.
Поръсете с щипка сол и оставете зеленчуците да се задушат и поомекнат. След това добавете наситнените морков, тиква и целината.
Оставете за още няколко минути, като разбърквате периодично. Накрая запържете брашното, добавете червения пипер и доматеното пюре и накрая налейте горещия зеленчуков бульон.
Овкусете със сол и черен пипер и добавете джинджифила на прах и сушената мащерка.
Щом заври, изсипете вкусната леща вътре, разбъркайте и варете на умерен котлон за още 15 - 20 минути.
Махнете тенджерата от огъня и я захлупете с капака. Оставете лещата яхния за 15 минути, да се задуши, преди да я сервирате.
Сервирайте яхнията от червена леща с тиква и зеленчуци поръсена със ситно нарязан пресен магданоз и едро смляна люта червена чушка по желание.
Добър апетит!