Ezine.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с праз и гъши дроб

Лазаня с праз и гъши дроб

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Лазаня с праз и гъши дроб2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • кори за лазаня - 600 г
  • гъши дроб - 400 г черен
  • праз - 5 стръка
  • бульон - 1500 мл ж
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - ½ ч.л. млян
  • желатин - 20 г
  • за соса
  • орехово олио - 250 мл
  • балсамов оцет - 4 с.л.
  • бульон - 4 с.л. от варенето на праза
  • копър - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лазанята се пуска в 3 литра вряща солена вода и се вари до омекване. Отцежда се, измива се със студена вода и се оставя настрана. Бялата част на стръковете праз се сварява за 15 минути в бульона, отцежда се и се оставя върху кърпа или хартия да се изсуши добре. Желатинът се накисва в хладка вода и след като набъбне, се отцежда. Разтваря се на водна баня. Гъшият дроб се реже на ситно.

Желатинът се смесва със затопления пилешки бульон. В тавичка се налива малко от бульона и се оставя за 10 минути в хладилника. Вади се и се слага лазанята. Отгоре се излива още бульон. Оставя се за 10 минути в хладилника, вади се и се нарежда отгоре празът.

Отгоре се залива с бульон. Оставя се в хладилника за 20 минути и отгоре се слага гъшия дроб. Най-отгоре се слага дъсчица с тежест, която да притиска сместа. Оставя се за 24 часа в хладилника.

Приготвя се сос, като се смесват копърът, олиото, оцетът, отварата от варенето на праза и всичко се пасира. Лазанята се нарязва на тънки парчета. Сервира се, като на дъното на чинии се налива сос и върху него се слага парче от лазанята.

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: