Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Огретен»Огретен от тиквички и сирена

Огретен от тиквички и сирена

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6481
Огретен от тиквички и сирена
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
03/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Огретен от тиквички и сирена - много любимо ястие за това лято"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр. около 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • синьо сирене - 100 г
  • моцарела - 100 г настъргана
  • овесени ядки - 5 с.л.
  • галета - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • копър
  • зехтин - 4 с.л.
  • за поръсване
  • пармезан - 4 с.л. настърган
  • галета - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете половин тиквичка на тънки шайби и ги заделете, а останалите настържете на едро ренде.

Поръсете настърганите тиквички със сол и ги сложете в гевгир за 30 минути, за да се отцеди водата им.

След това ги изтискайте и прибавете към тях натрошено синьо сирене, сол, черен пипер, 2 яйца, магданоз, копър, овесените ядки, 3 лъжици галета и половината от зехтина.

Разбъркайте всичко и разпределете сместа на тънък пласт в тавичка, покрита с пергаментова хартия.

Отгоре поръсете с настъргана моцарела и покрийте всичко с нарязаните на тънки шайби тиквички, като ги застъпвате леко, за да стане красив огретенът от тиквички.

В купа смесете пармезан с 2 лъжици галета, разбъркайте и поръсете с тази смес тиквичките.

Финално полейте със струйка зехтин огретена и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 °C за 40 минути до хубав златист загар на огретен от тиквички и сирена.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: