Суши Шийтаке

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
34
17k
26/05/2019
"Не разбираме от суши, но опитахме това и е уникално "
Приготвяне75 мин.
Готвене35 мин.
Общо110 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо11 159
  • Преглеждания за месеца309
  • Преглеждания за седмицата45
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • водорасли - 2бр.(нори)
  • ориз - 200 гр.(ориз за суши)
  • скариди - 150 гр.
  • гъби - 6 бр.(сушени шийтаке)
  • захар - 1 с.л.
  • соев сос - 1 с.л.
  • вино - 1 с.л. (сухо бяло вино или вермут)
  • вода - 1 с.л.
  • уасаби - 1 ч.л.
  • краставици - 1/2 (обелена и нарязана на тънки ивици)
  • авокадо - 1/2 (обелена и нарязано на ивици)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете гъбите в гореща вода за 30 мин. след което ги нарежете на тънки ивици. Сварете ориза за суши за около 25 мин. (да не е много размекнат). В тиган се слага да заври захарта, соевият сос, виното, след което го прибавете към сварения ориз и разбъркайте. Оставете оризът да се охлади за около половин час.

Разгънете внимателно листото нори и го поставете върху рогозка за суши( или мокра кърпа) с гладката страна надолу. Разнесете тънък слой от ориза, като се оставя разстояние от по един сантиметър от краищата което се намазва с пастата васаби . Отгоре се нареждат резените скариди, краставица, гъби и авокадо.

Внимателно навивайте листото на руло. По същият начин пригответе и другото листо. Сложете така навитите рула да се стегнат в хладилник за около час, след което с остър нож се нарязва всяко руло на 8 равни части.

Компактен сет за лесно приготвяне на суши
Приготвяй си тази рецепта с:
Компактен сет за лесно приготвяне на суши
6.89 лв.
Виж ››

Перфектният подарък за всички, които обожават суши и биха искали да го похапват често и в домашни условия - суши сет

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
никнай
никнай
31.01.2016 18:02
Рецептата е на ниво.
Няколко неточности - ориза за суши се посправя само със сол и оризов оцет и е винаги бял и затова не се смесва със соев сос ...
1
0
morskia
morskia
15.11.2011 15:40
Консумира се с охладено бяло вино.
0
0
мими
мими
14.01.2011 14:52
Оризът в рецептата суров ли се слага или се приготвя по специален начин ?
0
0
Потребител#168671
Разбирач, не коментирай и не обиждай, че ще ти се смеят такива като мен. Ориза се овкусява с марината - МОРСКА СОЛ, ЗАХАР И ОРИЗОВ ОЦЕТ
0
0
никнай
никнай
31.01.2016 18:04
Като се научиш да четеш и почнеш да разбираш прочетеното ще ти стане ясно .....
0
0