Калмари по римски

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Калмари по римски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5-6
"Когато си в Рим... ами поръчай си калмари по римски, защото са божествено вкусни"

Необходими продукти

  • калмари - 1 кг. изчистени
  • риба - филенца аншоа 10 бр.(консерва)
  • зехтин - 130+20 мл.
  • бяло вино - сухо150 мл.
  • чесън - 4 скилидки
  • люти чушки - Peperoncino 1 бр.
  • магданоз - 1 връзка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Калмарите се измиват, изцеждат добре и се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Пипалата също се нарязват на парчета с дебелина 1 см.

Чесънът се пресова, а лютото чушле се нарязва на ситно (натрошава, ако е сухо). Чесънът и чушката се запържват заедно в 130 ml зехтин, докато чесънът започне да пожълтява леко. Добавят се нарязаните калмари и се задушават, като се бърка почти постоянно, докато сокът който пуснат почти напълно се изпари (около 10 - 15 мин.).

Филетата аншоа се пюрират заедно с 20 ml зехтин. Полученото пюре, заедно с виното се добавя към калмарите. Задушава се, докато виното почти се изпари. Подправя със сол и чер пипер на вкус, залива се с 1 л. гореща вода, намалява се котлона, така че да ври слабо и се вари докато калмарите поомекнат и станат готови.

Сервира се поръсено със ситно нарязан магданоз. Предлага се с бяло сухо вино.

Рейтинг

3.6
53
43
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

kalinka
kalinka
От години приготвям калмари и от опит знам, че първо се изчистват и сваряват в подсолена вода. След това не е необходимо да се режат, а само с пръсти се отделят на кръгчета. Иначе е много трудно.
Не съм убедена, че е вярна рецептата.
11.09.2013 14:42
Kalata
Kalata
пробвах и не успях да ги направя..
07.09.2013 13:39