Начин на приготвяне
Заекът се нарязва на порционни парчета.
Смесват се всички съставки за маринатата (оцета, водата, майораната, мащерката, дафиновите листа и солта) и поставяте парчетата заек вътре.
Съдът се завива с фолио, прибира се на студено и се оставя да престои 24 ч.
Изваждат се парчетата месо и се измиват добре на течаща вода.
С остър нож се правят дупчици, в които се вмъкват скилидките чесън /шпиковат се (на парче месо - по 2 бр.)
Нареждат се в тавата за печене и се заливат с доматения сок, меда, нарязаните чушки и мазнината. Затваря се тавата с фолио и поставя да се пече - първо на 200 °C, докато заври, след което се намалява на 150 °C и се пече около 2.5 ч.
Развива се фолиото - трябва да е останал съвсем тънък слой сос.
Сервират се парчетата заек с по 2-3 лъж. от соса и нарязаните сварени яйца.
Вкусно е както топло, така и студено сервирано.
Коментари