Начин на приготвяне
Изпечете чушките на грил за 8-10 минути, докато станат черни от всички страни. След това ги сложете в найлонова торбичка и ги оставете да изстинат. Обелете чушките, почистете ги от семките и нарежете 7 от тях на еднакви ивици.
В купичка разбъркайте сиренето, жълтъците, подправките и половината чесън. Подправете на вкус със сол и пипер и разбийте добре. В отделна купичка разбийте белтъците до получаване на мека пяна и ги добавете към другата смес.
Предварително загрявате фурната на 180 градуса. Намажете със зехтин дъното на тавичка за кекс и сложете 1/3 от сместа със сиренето. Подредете половината чушки отгоре, след това повторете, докато свършат продуктите. Покрийте с фолио и печете на водна баня за около 1 час. След това оставете да изстине отново на водна баня преди да извадите формата и сложете в хладилник за 1 нощ.
За да приготвите соса, пасирайте останалата 1 печена чушка с останалите пресни подправки и добавете чесън, зехтин, оцет и босилек. Овкусете със сол и пипер и пасирайте до получаване на гладка смес. Сосът трябва да се охлади преди да е готова за сервиране. Терина извадете от формата и нарежете на дебели резени и поднесете със соса и листа босилек.