Начин на приготвяне
Почистете и измийте зелето добре. Внимателно издълбайте кочана и леко ги срежете на кръст.
В получената дупка сипете от едрата сол и подредете зелките в бидона плътно една до друга, като кочанът трябва да сочи нагоре.
Бидонът е без канела, затова е необходим маркуч, с който ще се претака зелето.
В долния край на маркуча сложете марля, която може да се прикрепи с гумен лстик - така ще се предотврати запушването му.
Сложете маркуча до дъното на бидона и едва тогава започнете да редите зелките.
Между редовете зеле слагайте резени моркови, хрян, ябълка и кочаните царевица.
В подходящ голям съд разтворете в гореща вода едрата сол. Когато се охлади напълно, внимателно прецедете саламурата през марля и сипете още студена вода.
Сложете върху зелките тензух. Направете венец от клонки от асма и го постовете, притиснете с речен камък.
След шестия ден започнете претакането - всеки ден докато зелето не започне да става кисело.
Тензуха изпирайте през седмица, а камъка измивайте старателно.
Съхранявайте киселото зеле в хладно помещение.
Киселото зеле с хрян и моркови е готово.