Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювечета»Мераклийски боб с кюфтета в гювечета

Мераклийски боб с кюфтета в гювечета

Мераклийски боб с кюфтета в гювечета2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Мераклийска гозба, която ще ви припомни вкуса на позабравените български ястия"

Необходими продукти

  • кисело зеле - 400 грама
  • боб - 500 грама
  • лук - 1 глава
  • чушки - 2 броя
  • брашно - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер
  • чубрица
  • черен пипер
  • джоджен
  • за кюфтетата
  • телешка кайма - 400 грама
  • олио - 100 мл
  • универсална подправка - 1 ч.л. за кайма
  • чесън на прах - 1 щ.
  • брашно - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварете боба. Отцедете го хубаво.

Омесете телешката кайма с чесъна на прах и универсалната подправка. Оформете малки кюфтета и ги оваляйте в брашното, след което ги изпържете в хубаво загрято олио.

В същата мазнина запържете нарязаните чушки и главата лук. Добавете киселтоо зеле и доматеното пюре.

След като зелето се запържи леко, добавете подправките и брашното.

Прибавете към продуктите сварения боб и сипете чаша топла вода (може и малко повече).

Разбъркайте и свалете от огъня.

Разпределете боба в гювечетата. Прибавете кюфтенцата и разбъркайте леко.

Похлупете гювечетата и ги сложете в студена фурна. Включете на 200 градуса и печете около час.

Накрая поръсете с нарязан мадганоз и малко лют пипер, ако обичате.

Мераклийският боб с кюфтета в гювечета е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: