Начин на приготвяне
Сварете пуешката подбедрица заедно с костта в посолена вода до готовност.
Междувременно отстранявайте образувалата се пяна.
Щом месото се свари, го накъсайте на дребни хапки, а бульона прецедете и запазете.
След това нарежете на ситно малка глава кромид лук, а моркова настържете на едро ренде.
Задушете ги в олиото с малко вода и сол, докато лукът омекне.
След това прибавете ориза и около литър от бульона, в който е вряло пуешкото.
Ориза, който ползвах, е пълнозърнест басмати и времето, което му е необходимо за готвене, е малко повече - затова го сложих още в началото.
Оставете пуешката супа на котлона да къкри около 20 минути.
След това добавете месото и ситно нарязан лапад.
Аз ползвах предварително бланширан и замразен лапад, защото сега не е сезонът му.
Гответе на слаб котлон още 10 минути, след което направете застройката на супата.
За нея смесете в купа един жълтък и 3-4 лъжици кисело мляко. Разбъркайте добре и започнете да прибавяте от горещия бульон на супата, като бъркате непрекъснато.
Щом температурите на застройката и супата с лапад се изравнят, може да прибавите застройката към супата.
Страхотна сгряваща душата и полезна супа с лапад и пуешко.