Начин на приготвяне
За тази рецепта за домати конфи използвайте дребни домати сорт Рома. Те са по-месести и не толкова водни.
Измийте и разрежете доматите на две половинки по дължина.
Наредете ги в подходяща тава на един ред.
Поръсете със сол и захар, както и със сухи мащерка и риган.
Нарежете 3 скилидки чесън на тънки филийки и поставете по 1-2 върху всеки домат.
Полейте доматите със зехтина и сложете да се пекат в загрята фурна на 160 °C с вентилатор за един час.
Ще познаете, че са готови печените домати, когато се припекат по краищата.
След това изключете фурната и ги оставете вътре за още половин час.
Наредете готовите домати в стъклен съд.
На всеки ред слагайте по няколко парченца чесън и нарязани пресни листа босилек.
Залейте ги със зехтина, в който са се пекли, и съхранявайте в хладилник до две седмици.
Вкъщи свършват доста преди това.
Домати конфи на фурна са идеални за брускети, намазани с крема сирене или песто, за добавка към зелени салати, както и за различни печива.