Начин на приготвяне
Почистете паламуда от вътрешностите и премахнете перките, опашките и главите.
Изчистете хубаво корема на всяка риба, след което ги измийте старателно.
Нарежете рибите в подходящ дълбок съд и залейте със саламура от вода и морска сол. Притиснете хубаво с чиния.
След това оцедете и нарежете на шайби с дебелина 1 см.
Загрейте олиото и оставете да се охлади. Залейте рибата.
Пригответе буркани и на дъното на всеки един сипете малко олио. Наредете паламуда и добавете по 1-2 зърна бахар, 2-3 дафинов листа и 4 зрънца черен пипер. Залейте с доматения сок.
Оставете маринованата риба да престои 5 минути, след което е готова за консумация.
Паламудът за Никулден е много вкусен.