Начин на приготвяне
Подбраното телешко месце трябва да се разреже на късове и се поставя в тенджера.
Към него се добавят сол, олио, черен пипер, нарязани лук и морков.
В съда се изливат 3 чаши вода и се похлупва. Месото се вари до омекване.
След това се оставя да се охлади, вади се от течността и се реже на по-тънки парчета напречно.
Течността, в която се е готвило месото, се филтира и малко от бульона се разлива в чаша. Към нея се добавя и желатин. Разбърква се.
Нека престои така 15-20 минути, докато набъбне желатинът добре. Тогава се смесва с останалия бульон и всичко се затопля на водна баня, докато желатинът се усвои добре от течността.
В дълбока тава се излива част от бульона с желатин и се оставя на хладно, докато се образуват желатинов слой на дъното на съда. След това отгоре се подреждат късове телешко, които се заливат с още от бульона.
Ястието се покрива с фолио и се пъхва в хладилник до стягане.
При сервиране се нарязва на парченца като хапки.
По желание хапките от телешко за плато се гарнират със зелении.