Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Плата»Хапки от телешко за плато

Хапки от телешко за плато

ЗориЗори
Новак
1715465k
Хапки от телешко за плато
Снимка: Зори
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Тези хапки са идеални за семейно плато. Гарнирайте ги с домати, магданоз, чушки или други зеленчуци и ще внесете празнично настроение на трапезата."

Необходими продукти

  • моркови - 1 брой
  • телешко месо - 600 грама
  • желатин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • черен пипер
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подбраното телешко месце трябва да се разреже на късове и се поставя в тенджера.

Към него се добавят сол, олио, черен пипер, нарязани лук и морков.

В съда се изливат 3 чаши вода и се похлупва. Месото се вари до омекване.

След това се оставя да се охлади, вади се от течността и се реже на по-тънки парчета напречно.

Течността, в която се е готвило месото, се филтира и малко от бульона се разлива в чаша. Към нея се добавя и желатин. Разбърква се.

Нека престои така 15-20 минути, докато набъбне желатинът добре. Тогава се смесва с останалия бульон и всичко се затопля на водна баня, докато желатинът се усвои добре от течността.

В дълбока тава се излива част от бульона с желатин и се оставя на хладно, докато се образуват желатинов слой на дъното на съда. След това отгоре се подреждат късове телешко, които се заливат с още от бульона.

Ястието се покрива с фолио и се пъхва в хладилник до стягане.

При сервиране се нарязва на парченца като хапки.

По желание хапките от телешко за плато се гарнират със зелении.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: