Начин на приготвяне
Рибата, скаридите и раците се нарязват на ситно. Желатинът се разтваря в предварително подсолен бульон.
Половината от желатина се сипва във формичка и се слага в хладилника, за да се стегне.
Яйцето, лимонът и маслините се нарязват и се заливат с малка част от желатина. Върху стегнатия желатин се нарежда един слой от морски дарове.
Отгоре се слага сместа от маслини, яйца и лимон. След това се нареждат листа от лимон, потопени в желатин.
Всички продукти се поливат с останалия желиран бульон. Ястието се слага в хладилника да стегне.
Когато асортито е готово, се потапя за няколко секунди в съд с гореща вода и се обръща върху подходяща чиния. Реже се с топъл и мокър нож.
Забележка: Може да приготвите асортито и в отделни порции.