Начин на приготвяне
Сипете в касерола 700 мл от прясното мляко, добавете захарта и сложете на котлона.
Останалото мляко разбийте заедно с брашното и 3-те жълтъка.
Когато млякото почти е кипнало, свалете от огъня и през цедка добавете към него яйчената смес - не спирайте да бъркате.
Върнете на котлона и намалете силата на огъня. Бъркайте постоянно до сгъстяване на крема. Свалете и добавете маслото и ванилията. Охладете крема и го покрийте със стреч фолио.
Изрежете от бутертестото 4 ленти, които са широки около 1 см.
Намажете по краищата с останалия жълтък и върху намазаната част сложете отрязаните ленти. Притиснете леко, намажете ги и тях.
Надупчете тестото с вилица, но без лентите.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете блата за 20-тина минути. Нанесете отгоре крема и украсете с пресните плодове.
Охладете бутерсладкиша в хладилник и го поръсете с пудра захар преди сервиране.
Бутер питата с малини и киви е много вкусна.