Ezine.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Кремсупа от грах и кресон

Кремсупа от грах и кресон

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
283128
Кремсупа от грах и кресон1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4-6

Необходими продукти

  • лук - 4 глави, шалот, на ситно нарязан
  • масло - 4 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • грах - 1, 25 кг
  • кресон - 250 г, с отстранени стъбла
  • бульон - 1.5 л зеленчуков
  • брашно - 3 с.л.
  • сметана - 4 с.л., пълномаслена
  • сол - на вкус
  • пармезан - 1/2 ч.ч. (60 г)
  • жълтъци - 1 бр., твърдо сварен, натрошен за украса
  • крутони - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 2 с.л. от маслото и зехтина се пържи лукът за около 1 мин. Добавят се грахът и кресонът. Заливат се с 1 2/3 ч.ч. (400 мл) от бульона. Оставя се да къкри около 30 мин.

На слаб огън в голяма тенджера се топи останалото масло, добавя се с бъркане брашното и останалият бульон, като непрестанно се бърка. Отстранява се от котлона. Грахът и кресонът се пасират докато станат на пюре.

Пюрето се добавя в бульона. Оставя се да заври, като се бърка непрестанно. Прибавя се сметаната и се осолява. Супата се сервира в купички, като се поръси с пармезана и украсява с натрошения жълтък и крутоните.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: