Начин на приготвяне
Разтопете маслото и прибавете към него кафявата захар. Разбъркайте, докато захарта се стопи.
В купа сложете овесените ядки, ванилията, кокосовите стърготини и едро смлени орехи или други ядки по избор.
Прибавете към тях маслото със захарта и разбъркайте.
Прехвърлете сместа във форма със свалящ се борд 24-26 см, която предварително е покрита с хартия за печене.
Притиснете добре, като оформите и борд. Най-лесно това става с дъното на чаша.
Сложете основата за чийзкейка да се пече в загрята на 140°С фурна за 25 минути.
След това извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.
Първоначално блатът ще е мек, но щом изстине, става хрупкав.
Пригответе крема като за целта смесите маскарпонето, крема сиренето Филаделфия и пудрата захар. Разбъркайте до гладък крем.
Начупете шоколада и прибавете течната сметана. Разтопете ги в съд на водна баня или в микровълнова фурна.
След това охладете за кратко и ги прибавете към сирената на тънка струя, бъркайки.
Изсипете крема върху охладената основа, заравнете с шпатула и сложете чийзкейка в хладилник за 3-4 часа.
Преди да сервирате, декорирайте с пресни плодове.
В случая за моя чийзкейк върху основа от хрупкаво корни ползвах ягоди, малини и боровинки.