Начин на приготвяне
Аспержите се варят в голяма тенджера с подсолена вода около 10 мин. или докато омекнат. Отцеждат се добре и се отрязват твърдите им долни части. Изцежда се портокалът, сокът му се оставя настрана. Кората на половината портокал се реже на тънки ленти, бланшира се за няколко секунди и се изцежда.
Върху всяка от препечените филийки се слагат аспержи. Жълтъците се разбиват с няколко парчета масло, сол и 1 с.л. вода в двойка съдове за водна баня, къкреща на бавен огън.
Веднага след като маслото започне да се топи, се добавя и останалото постепенно, като се внимава да не заври масленият сос.
Когато заприлича на крем, се поръсва със сол и се добавя портокаловият сок, като се бърка постоянно. След като се отстрани от котлона, се добавя и портокаловата кора. Сипва се от соса върху препечените филийки.