Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни лозови сарми с лимон

Постни лозови сарми с лимон

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
321214
Постни лозови сарми с лимон2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • лозови листа
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 3 глави, нарязани на ситно
  • зехтин - 1 ч.ч.
  • магданоз - 2 с.л., нарязан на ситно
  • копър - 1 с.л., нарязан на ситно
  • джоджен
  • сол
  • черен пипер
  • лимони - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измитите лозови листа попарвате във вряща вода. Лукът запържвате до зачервяване в 1/2 ч.ч. олио, прибавяте ориза и разбърквате добре. Прибавяте 2 и 1/2 ч.ч. вода и всички подправки. Получената смес трябва да ври, докато попие водата на умерен котлон.

След това се слага по 1 лъжица от сместа на всеки лист и се завиват малки, стегнати сармички. Подреждате ги плътно в тенджера и прибавят олиото (другата половин чаша), още малко сол (по желание), гореща вода до покриване на сармичките и сока от лимоните.

Покривате ги с чиния и варите, докато останат на мазнина. Сервирате ги топли с яйчено-лимонов сос или студени, гарнирани с резенчета лимон.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: