Коледни розички

IvankaIvanka
Новак
8452
Коледни розички1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"Идея за допълнителна украса на коледната трапеза - вкусни розички, които освен супер десерт, са и страхотна декорация"

Необходими продукти

  • За трошливо тесто
  • брашно - 400 г
  • масло - 200 г
  • сметана - 4 с.л. равни (заквасена)
  • сол - 1 щипка
  • За пареното тесто
  • брашно - 100 г
  • масло - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 щипка
  • За поръсване
  • фъстъци - 1/2 к.ч. (смлени)
  • пудра захар - 100 г
  • портокалов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме трошливото тесто, като смесваме 400 г брашно със солта, сметаната и нарязаното на люспи краве масло. Разстиламе обърканата смес и я накълцваме с нож за няколко минути, след което омесваме гладко тесто. Готовото тесто слагаме в хладилник за 1 час, увито във фолио.

Приготвяме пареното тесто, като слагаме в тенджера на огъня 200 мл вода, солта и разтопеното краве масло. След завиране на течността, я сваляме от огъня. Сипваме на струйка брашното и бъркаме до момента, в който тестото започне да се отделя от стените на съда. Прибавяме в тестото едно от яйцата, като продължаваме да бъркаме. Оставяме тестото да изстине.

Към изстиналото парено тесто добавяме едно по едно и останалите две яйца и го месим, докато стане блестящо и тежко.

Разточваме на тънка кора трошливото тесто върху повърхност, поръсена с брашно.

С къдрави формички или стъклена чаша изрязваме кръгчета и ги нареждаме в намазнена тавичка. С пареното тесто шприцоваме по една розичка върху всяко кръгче.

Коледните розички се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин.

Приготвяме смес от портокаловия сок и пудрата захар, с която намазваме готовите сладки. Поръсваме ги със смлени фъстъци.

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: