Начин на приготвяне
Приготвяме трошливото тесто, като смесваме 400 г брашно със солта, сметаната и нарязаното на люспи краве масло. Разстиламе обърканата смес и я накълцваме с нож за няколко минути, след което омесваме гладко тесто. Готовото тесто слагаме в хладилник за 1 час, увито във фолио.
Приготвяме пареното тесто, като слагаме в тенджера на огъня 200 мл вода, солта и разтопеното краве масло. След завиране на течността, я сваляме от огъня. Сипваме на струйка брашното и бъркаме до момента, в който тестото започне да се отделя от стените на съда. Прибавяме в тестото едно от яйцата, като продължаваме да бъркаме. Оставяме тестото да изстине.
Към изстиналото парено тесто добавяме едно по едно и останалите две яйца и го месим, докато стане блестящо и тежко.
Разточваме на тънка кора трошливото тесто върху повърхност, поръсена с брашно.
С къдрави формички или стъклена чаша изрязваме кръгчета и ги нареждаме в намазнена тавичка. С пареното тесто шприцоваме по една розичка върху всяко кръгче.
Коледните розички се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин.
Приготвяме смес от портокаловия сок и пудрата захар, с която намазваме готовите сладки. Поръсваме ги със смлени фъстъци.