Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пикантни солени кифлички

Пикантни солени кифлички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Пикантни солени кифлички
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
30
"Следобедите са още по-приятни, когато на масата има от тези солени кифлички"

Необходими продукти

  • За тестото
  • кисело мляко - 100 г
  • брашно - 650 г
  • прясно мляко - 280 мл
  • краве масло - 50 г
  • прясно мляко - 280 мл
  • мая - 10 г жива
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 щедри щипки
  • кимион - за поръсване
  • За плънката
  • кайма - около 250 г смес
  • чесън - 1 щипка
  • копър - 2 щипки
  • белтък - 1 бр.
  • магданоз - 1 с.л.
  • кимион - 2 щипки
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - 3 щипки, млян
  • червен пипер - 1 щипка
  • лют пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата заедно с всички подправки и белтъка и я оставете в хладилник.

Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко и я изчакайте да шупне.

Пресейте брашното заедно със солта и направете в средата кладенче.

Сипете вътре прясното мляко, киселото мляко, леко разбитите яйца, маслото и шупналата мая.

Замесете еластично тесто и го сложете на топло да втаса в голям съд.

Разделете го на няколко равни части и го разточете на кръгла кора.

Разрежете го на триъгълници и в широката част сложете от плънката с кайма.

Завийте солените кифлички по стандартния начин и ги сложете в леко намазнена голяма тава.

Оставете ги да втасат за около 60 минути и ги намажете след това с разбит жълтък.

Поръсете ги с кимион и ги сложете да се печат на около 180 °C до златисто.

Пикантните солени кифлички са много вкусни.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: