Начин на приготвяне
Първо накиснете стафидите във вряла вода и го оставете за 10-тина минути.
Нарежете 1/3 част от лука и го задушете в загрято олио. Щом омекне, сипете ориза и пържете докато зрънцата придобият стъклен цвят.
Овкусете със сол и мащерка, налейте водата. Щом оризът усвои течността, добавете стафидите, наситнения зелен лук и натрошените орехи. Разбъркайте.
Напълнете почистения шаран и го зашийте.
Останалото количество лук нарежете на шайбички. Наредете ги на дъното на тава за печене.
Поставете отгоре пълнения шаран, а около него сипете останалата част от плънката.
Посолете и залейте вода, която трябва да покрие плънката.
Покрийте с фолио. Загрейте фурната на 180 градуса. Печете шарана около час. Махнете фолиото и сложете резени лимон върху шарана. Печете още половин час.
Вкусният пълнен шаран на фурна е готов.