Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Празнична питка пухкавелка

Празнична питка пухкавелка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
1384074k
Празнична питка пухкавелка
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Забравяме за всичко друго на масата, когато има от тази домашна питка"

Необходими продукти

  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. /1 жълтък за намазване/
  • сирене - 100 г
  • мая - 1/2 кубче прясна /21 г/
  • сусам
  • краве масло - за намазване
  • топено сирене - 1 кутийка млечно
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 250 мл топла
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто за питки, което разделете на две еднакви и една по-малка топка, която ще бъде център.

Разделете големите топки на 2 (да се получат общо 4 топки с еднакви размери). Разточете две от тях в правоъгълна форма. Намажете с масло, поръсете с топено сирене и краве сирене.

Навийте на 2 рула. Разточете другите 2 кори и сложете рулата в средата им. Нарежете отстрани ленти и оплетете питката, редейки наляво и надясно.

Поставете в тава с хартия за печене. Разточете кора от малката топка, намажете с масло и завийте на рулце. Разрежете на 2 и усучете.

Намажете празничната питка пухкавелка с жълтък, мляко и олио и печете, докато стане готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: