Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинска плешка с гъби и сметана

Свинска плешка с гъби и сметана

Свинска плешка с гъби и сметана
Снимка: Теодора Мещерова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Да ви е сладко със свинска плешка с гъби и сметана! Страхотно ястие!"

Необходими продукти

  • свинска плешка - 1 кг
  • гъби - 500 г
  • лук - 2 глави
  • чесън - 4 скилидки
  • сметана - 500 мл за готвене
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л. сух
  • магданоз - 1 връзка пресен
  • копър - няколко клонки за украса
  • олио - 50 мл
  • брашно - 2 с.л. за сгъстяване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинската плешка се реже на свински пържоли, след това пържолите се режат на ленти, а лентите се режат на кубчета с големина като за шишчета.

Слага се в купа, добавя се малко олио, мащерка, сол, черен пипер, чубрица, червен пипер и се разбърква добре.

На купата се слага фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника да се маринова.

През това гъбите се обелват и се режат на четвъртинки. Лукът се бели и се реже на полумесеци.

Чесънът се смачква, обелва се и се нарязва на филийки.

В дълбок уок тиган се сгорещява олиото и към него се добавят чесъна и лука.

Задушават се до омекване. След това се добавят гъбите и се готви до омекване.

Овкусява се със сол и пипер. След като гъбите омекнат, се добавя месото и се запечатва от всички страни.

След като и месото се задуши, се добавя сметаната и половин чаена чаша вода.

Овкусява се допълнително със сол, пипер и босилек и се готви до готовност на месото.

Добавя се и нарязаният на ситно магданоз. 10 минути преди ястието да е готово, се добавя брашното, размито във вода, и се готви, докато сметановият сос се сгъсти.

При поднасяне свинското с гъби се поръсва със ситно нарязан копър.

Да ви е сладко със свинска плешка с гъби и сметана!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: